Изпитът за стипендията мина


Тези от вас, на които се е случвало да четат и друг път моя блог, знаят, че днес беше изпита за стипендиите на Българската Си Еф Ей асоциация. Изпитът се проведе от 15 часа в сградата на Стопанския факултет на Софийския университет. Аз предвидливо тръгнах малко по-рано – от спирката на Орлов мост се качих на автобус 284, като си мислех, че спира на спирката след х-л Плиска. Но не би – автобусът спря едва на Окръжна болница. Добре, че почти веднага дойде тролей 8 в обратната посока и в 14:50 бях пред зала 200 на блок 3 на Стопанския факултет. Имаше около 25-26 човека, но докато дойдат организаторите, бройката на кандидатите набъбна до около 40. Пред залата се видях с един колега от бившата ми работа, който също кандидатстваше и си побъбрихме докато чакаме. Около 14:50 часа се появиха трима души от асоциацията и за около 10 минути всички заехме местата си в залата. Последва кратък инструктаж и точно в 15:10 започна същинския изпит.

Самият тест се състоеше от 30 закрити въпроса, на които трябваше да бъде отговорено за 60 минути. Като цяло въпросите покриват материята от първо ниво на изпита за CFA – икономикс, счетоводство, оценка на активи, портфейлна теория, количествени методи… Лично на мен ми се стори адекватен като трудност, но би ми било интересно да чуя и мнението на някой от другите кандидати, ако случайно такъв е попаднал на този пост…

Неприятно впечатление ми направиха две неща – забелязах няколко човека, които започнаха да разглеждат теста и да го решават още докато течеше инструктажа. Също така, едно момче, въпреки изричните указания на квесторите, продължи да решава теста и след като изтече времето – докато се събираха тестовете. За съжаление това не беше забелязано от квесторите или пък те просто си затвориха очите (според мен – първото). Така или иначе това определено е в противоречие с етичните норми, които един чартърхолдър или кандидат следва да спазва – има изрични текстове по въпроса. Вярно, че те се отнасят за самия изпит, но така или иначе това не е добро начало за един CFA кандидат, пък и в чисто човешки план просто не е честно.

Хубавата новина е, че е възможно да бъдат дадени повече от 10 (макс. 15) стипендии. Още не е ясно обаче със сигурност. Резултатите би следвало да са готови до края на идната седмица, но и това също не е съвсем сигурно (именно защото не е ясно, точно колко стипендии ще бъдат дадени). Така че, очаквайте продължение, надявам се – с добра новина…

Реклами

Етикети: , ,

19 коментара to “Изпитът за стипендията мина”

 1. CFA candidate Says:

  Моите впечатления са същите. Недопустимо е при стандарта, който е наложен от CFA обществото, хора да си разглеждат и попълват теста в извън установеното време. Да не говорим, че чат-пат чувах и шепот на част от кандидатите.
  В USA например само за секунди поглед, хвърлен извън собствения лист, резултатът автоматично се анулира.

  + коментар за стаята: доста хора на едно място, и осезателно разконцентриращо проскърцване на столове, врати и пр..

  Тестът беше ОК и според мен.

 2. 50 Cent Says:

  Май те боли бая главицата, а?

 3. Боян Says:

  @50 Cent: Не разбирам какво искаш да кажеш с този коментар.

 4. Иван Says:

  Още няма резултати:( . Дано изпълнят обещанието си до утре вечер.

 5. Боян Says:

  @ Иван: И аз се надявам да съобщят резултата днес или утре.
  Доколкото разбрах обаче, предишни години им е отнемало повече време…

 6. Иван Says:

  Доколкото си спомням, дамата каза, че всеки ще получи информация, независимо от резултата. Така че продължаваме да чакаме;)

 7. Leo Says:

  Не си го слагай на сърце.
  Дата на изпита през 2007 беше 2 юни – Ден на на загиналите за свободата и независимостта на България. Още в началото на изпита ни беше казано от проктърите (на английски, разбира се), че можем да станем и да и отдаден почит в 12.00 когато затръбят сирените, но изпитът няма да бъде удължаван дори с минута. Стана 12.00 зазвучаха сирените, около 90% от хората станаха, включително аз, макар че ми оставаха няколко критични въпроса. Един познат от тези, които не станаха, в крайна сметка е скъсан, докато други (който жертваха 3-4 въпроса) бяха хепи няколко месеца по-късно =)

  Имаше една песен: Everything Counts…

  Така че, не си го слагай на сърце – повечето от явилите се за стипендията още не са чели Code of Ethics-а още, сигурен съм. Не че са лоши хора.

  🙂

 8. Иван Says:

  Излязоха резултатите след първи кръг. На класиралите се – честито:)

 9. Боян Says:

  @ Иван: Ами честито…
  аз поне не съм получил нищо все още – явно не съм сред класиралите се…
  Ти сред тях ли си? Или всъщност си получил мейл, че отпадаш?

 10. Боян Says:

  @ Leo:
  Поздравления за това което сте направили – мисля, че е много достойно.
  Колкото до тарикатите на изпита – не си го слагам на сърце, но наистина просто не е почтено, от човешка гледна точка. Може би си прав, че не са чели в детайли Етичния кодекс, но все пак си мисля, че когато човек се захваща с нещо като CFA програмата, което отнема много време за подготовка, изисква доста сериозни усилия от кандидата и никак не е евтино, прави някакво прочуване – в Интеренет, в разговори с познати и т.н. И няма как да не му стане ясно, че спазването на определени, доста високи етични норми е задължително – като кандидат или чартърхолдър. Освен това, сигурен съм, че са писали нещо по въпроса и в мотивационното си писмо с което кандидатсват за стипендията…
  Както и да – да са живи и здрави и както каза ти – everything counts…

 11. Боян Says:

  Току що получих съобщение, че на база резултатите от теста съм допуснат до втория етап на подбор 🙂
  Чакането продължава, като не е ясно кога ще са готови окончателните резултати.

 12. A Says:

  И аз 🙂 Макар че, технически погледнато, етапът ще е трети (първият беше предварителното отсяване по документи).

 13. Боян Says:

  @ A: Няма да им се разсърдим, че не броят правилно. 🙂 Аз също мисля, че това дефакто е трети етап.
  Макар, че е възможно всъщност да не е имало отсяване по документи.

 14. Leo Says:

  Поздравления!
  Стискам палци 🙂

 15. A Says:

  Никой ли няма резултат още? 😦

 16. Боян Says:

  аз, както и един познат, който също се явява на изпита и беше допуснат за следващия етап, не сме получили нищо.

 17. Взех стипендия « Блогът на Боян Says:

  […] се чакането! Най-накрая излязоха резултатите за стипенията на Българската  Си ЕФ Ей Асоциация и с радост мога да съобщя, че съм един от тези, които […]

 18. A Says:

  аз получих 🙂

 19. JN Says:

  Здравейте. Някой може ли да ми каже къде има актуално инфо за CFA изпитите и подготвителните?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: