Взех стипендия


Свърши се чакането! Най-накрая излязоха резултатите за стипендията на Българската  Си ЕФ Ей Асоциация и с радост мога да съобщя, че съм един от тези, които получават стипендия. 🙂 Поздравления за всички останали, които също са взели.

Благодаря на всички приятели, както и на непознатите читататели на този блог, които ми пожелаваха успех, стискаха ми палци, тръпнеха в очакване заедно с мен и изобщо по един или друг начин ме подкрепяха. От тук нататък остава да си взема и трите изпита без проблем… За което, освен на знания, ще разчитам и на вашата подкрепа, приятели…


Остават 122 дни до датата на изпита.

Етикети: ,

57 коментара to “Взех стипендия”

 1. Цветана Says:

  За пръв път попадам тук и освен като за начало да честитя 🙂
  Чух, че е имало нещо като „пробен“ изпит, но от твоя блог разбирам, че всъщност е било за стипендия. Ех, колко са потайни хората, когато става въпрос за личните интереси..Както и да е 🙂
  И аз се чудя все още дали да се захващам с 3те изпита.. Ще видим 🙂

 2. Боян Says:

  @ Цветана: Аз научих за стипендията от мои приятели, които са печелили стипендия предишни години. Между другото, когато говориш за „пробен“ изпит, имай предвид, че от тази година в цената, която се плаща при регистрация, са включени учебниците, както и един пробен изпит онлайн. Да не би да става дума за този „пробен“ изпит?
  Между другото имай предвид, че след 15 февруари таксата се увеличава с около 300 USD. Имай и предвид, че те чака доста учене. Надали това е нещо ново като информация за теб, но просто си прецени възможностите – до изпита остават 120 дена.

 3. Веска Says:

  Здравей Бояне,
  имам идея да се захвана със си еф ей, но видях съвета ти към цветана да прецени възможностите си. В какво се състои тази преценка- трябва ли да имаш повече време за четене, /работя, както предполагам и повечето които се захващат/, необходими ли са предварителни курсове, това че искам и мисля че мога, може ли да означава болни амбиции…….трудно ли е……въобще много въпроси от сорта. Мислех си дали не би споделил повече?

 4. Боян Says:

  Това което имах предвид в отговора си към Цветана беше, че остават малко дни и съответно човек трябва да си прецени дали ще има достатъчно време да се подготви. Според CFA Institute са необходими минимум 250 часа учене за да се подготви човек, като това време може силно да се завиши в зависимост от опита, и академичната подготовка на кандидата. А също така и разликата от около 300 долара, ако се регистрираш след 15 февруари – т.е. ако човек не вземе решението в рамките на следващата една седмица, ще трябва да плати по-голяма такса. Но това в крайна сметка е въпрос, който всеки си решава за себе си – възможно е на някой работодателя му да поема таксата, да не са му проблем тези допълнителни 300 долара и т.н.
  В самото начало (аз започнах да чета в средата на декември) ми се струваше, че има достатъчно време. Колкото повече чета, се убеждавам, че нещата са доста по-сериозни. По мое скромно мнение, поне в първо ниво няма неща които, поне лично за мен, да са трудни. Проблемът по-скоро идва от това, че материалът е много като обем и същевремнно е доста разнообразен – икономикс, счетоводство, количествени методи, корпоративни финанси, анализ на портфейла, инструменти с фиксиран доход и деривати. Доста от нещата съм ги учил в УНСС, но доколкото не ми се е налагало да ги ползвам в практиката, съм ги позабравил. Тук нямам предвид, че са ненужни или безполезни, просто до момента професионалната ми насоченост е била по-различна. Получава се така, че чета нещо, всичко ми е ясно, решавам си без проблем задачите след съответната глава, но примерно две-три седмици по-късно, доста от нещата вече са потънали някъде дълбоко и само мога да се надявам, че ще изпуват отново на изпита :-). Е, разбира се че ще преговарям по-нататък, но нека първо да мина целия материал веднъж. А тепърва имам да чета Financial Statement Analysis – нещо с което почти не съм се занимавал до момента, откакто съм завършил. Колкото до курсовете – не смятам, че са необходими, но всеки трябва да прецени за себе си. Поне впечатленията, които аз съм чул от приятели, посещавали курсове тук в България, са че не са им били от особена полза…
  Ами това е главното, ако ми остане време тези дни ще се опитам да напиша нещо по-дълго, което да обобщава впечатленията ми до момента – така или иначе до края на тази седмица се надявам да приключа с учебника за количествените методи.
  Колкото до това дали включването в CFA програмата означава болни амбиции – мисля че не. В крайна сметка самия аз съм преценил, че си струва и съм се включил и не бих приел това като израз на болни амбиции :-).

 5. Цветана Says:

  Благодаря за информацията! Предполагам всъщност е ставало въпрос за именно този изпит за стипендия, но изглежда тази част не ми беше известна че я има. Както и да е, аз със сигурност ако взема решение да се явявам на изпитите, няма да се записвам за юнския изпит – твърде скоро е. И аз също като теб точно в момента не работя в област, в която сертификатът намира практическо приложение – управление на риска, но операционен. Така че най-рано декември. Но ако се запиша за декември, след това за втория изпит остава доста малко време, а не съм убедена, че ще имам времето да се подготвя. Но както и да е, това ще си реша в даден момент 🙂
  А просто за да направя сравнение с моята ситуация, в каква област си работил досега, че не я смяташ за толкова свързана с обхвата на сертификата? Може и да не отговаряш, няма да се обидя 😀

 6. x2 Says:

  Честито! Успех и на 07.06.2008. И аз ще съм в залата:).. Между другото, един въпрос за подготовката – как точно си си разпределил материала – например N страници на ден, или 2 reading-a на седмица или по някакъв друг начин. Любопитен съм.

 7. Боян Says:

  @Цветана: Не съм казал, че работя в област, в която сертификата няма приложение. Даже напротив. Предполагам, че си ме разбрала погрешно, когато казах че не някои от нещата не ми се е налагало да ги ползвам в практиката – наприме – не съм прилагал част от нещата от Financial Statement Analysis. Имах предвид, че не ми се е налагало например да да оценявам компании, като използвам различните коефициенти – P/E, P/B, P/S и т.н. Така също, не ми се е налагало да се занимавам с микроикономикс – пределни разходи, пределен продукт и т.н., откакто съм завършил… 🙂 Чудя се обаче, например на колко от чартърхолдърите в България например им се е налагало да се занимават в детайли с деривати… Имам предвид, че инвестициите и инвестиционния анализ са нещо доста широко като понятие и като поле за професионална изява.
  @x2: Опитвам се да минавам по един study session на седмица. Планирам да съм минал материала от учебниците на CFA Institue, до края на април и след като направя пробния тест – да преговарям.

 8. Веска Says:

  Благодаря ти за отговора! Между другото вчера реших да попитам как точно стоят нещата и „драснах“ 2 реда на ‘coordinator@cfa-bg.com’ с молба за повече информация относно регистрация, как точно става и т.н. но никой не отговаря. Дали адреса на българска си еф ей орг. е на 16, Krakra Str, и ако ида на място дали ще получа повече информация. Просто съм един от тези, за които пишеш, на които работодателя ще поеме обучението и искам да им предоставя колкото е възможно повече. 300-те долара са от значение, просто уважавам работодателя си, и ако мога да им ги спестя бих го направила. Мисля си……декември не е ли ужасно далече 😦
  дано не досаждам:)
  хубав ден от мен!

 9. Боян Says:

  Това е сайта на Българската Си Еф Ей Асоциация: http://www.cfa-bg.com/index.html
  Адреса за кореспонденция, който е посочен там, е Дунав 5. На Кракра 16 е БАКБ, където работи един от членовете на УС на асоциацията – Боян Икономов. Така или иначе, на Дунав 5 пък се намира Ти Би Ай Асет мениджмънт, което ме навежда на мисълта че там работи някой друг от членовете на УС на асоциацията. Всичко това го има на сайта и не е някаква вътрешна информация :-).
  Колкото до това, че никой не ти е отговорил – онзи ден, когато получих мейла че съм одобрен, отговорих, но мейла ми беше върнат, тъй като потребителя е надвишил квотата на пощенската си кутия. Възможно е това да е причината, да не си получила отговор.
  Лично според мен, обаче е най-добре да разгледаш сайта на CFA Institute, където ще намериш възможно най-подробна информация за регистрацията, изискванията към кандидатите, таксите, сроковете и т.н.
  Адреса е:
  http://www.cfainstitute.org/cfaprog/index.html
  Ако след това нещо не ти е ясно и искаш да питаш – давай смело, стига да мога ще споделя личен опит 🙂

 10. x2 Says:

  @Боян – Мерси много за инфото:)

 11. Веска Says:

  Благодаря Бояне!

 12. Цветана Says:

  @Боян – да, изглежда определено съм се объркала :))
  Но прав си, обхватът е доста широк и всеки може да намери нещо, което да влиза в практиката. Като изключим „хартийката“ и правото да се наричаш CFA, сертифицирането дава доста много като знания.
  Успех на изпита! 🙂

 13. Leo Says:

  Честито и браво и от мен.
  Учи здраво, драскай, оцветявай, води си бележки (вкл и на български), не жали учебните материали – те при всикчи положения ще бъдат за еднократна употреба, независимо колко стотици USD струват. Така ще си улесниш предовора в последните няколко дни, което е адески важно (т.к. това е момента, в който виждаш колко материал още искаш да минеш, но няма време 🙂 и си обещаваш, че „догодина ще започнеш по-навреме“ 🙂 )
  То обаче си доста добре вписан в програмата – аз започнах да уча някъде през април (не го препоръчвам обаче на никого, понеже е scary и човек леко си губи съня 🙂 ) и реално съм вложил около 270-300 часа…
  Стискам палци на всички от зала 272 на СУ, стискай и за нас, които ще бъдем в аулата (L2) 🙂

 14. oxygen Says:

  ох, много се извинявам .
  гледам ,че сте писали разни неща преди месеци, а аз сега се бласкам по регистрации, форуми и тн.Свалих си някакви стари книги за си еф ей.Знам ,4е Боян ще каже ,че това не е в етичния кодекс и аз не обичам да чета от монитора ,ама сега сам назад с парите.Прочетох доста неща и още не сам наясно с цялата картинка, но както и да е времето ще покаже.
  Бояне от много време следя форума и от доста време няма нови постинги.
  Сигурно четеш упорито и аз се залавям сега.Ще опитам декември ,което означава ,че няма да имам възможност за стипендия.Продължавам да чета в различни форуми разни неща.

 15. Боян Says:

  Вярно, че отдавна не съм писал. Причината наистина е, че от работа и четене не ми остава почти никакво време. Опитвам се малкото свободно време да прекарам с приятели, а не пред компютъра. В началото на страстната седмица приключих с първия прочит на учебниците и сега преговарям. А с наближаването на датата на изпита, започва да се усеща натруващата се умора, а и напрежението неусетно нараства… Поне вече му се вижда края.
  Пожелавам ти успех и много постоянство – няма да ти е лесно с ученето през лятото – изкушения много… Освен това, през декември няма изпитен център в София, т.е. ще трябва да държиш изпита в чужбина, което си е свързано с допълнителни разходи…

 16. oxygen Says:

  Два дена (повтарям два дена) чета първите 30 стр. на TVM , намерих си емулация за win xp на hp 12c http://www.winsite.com/bin/Info?19500000038051
  сигурно няма да мога да успея и за декември, до тогава ще четкам ,преди 15 август ще истегля заем за да получа истинските книги на хартия.
  Ако не се ява тогава плащането зачита ли се за 2009, леле колко време ще мине от живота на хората.
  От началото на януари до сега си прочел 6 -те книги значи, това е супер постижение за мен.
  Пак добре че английския на тези книги не е труден.Трудна ми е материята.
  В amazon има Texas Instruments за около 30 $
  Пожелавам успех

 17. Боян Says:

  @oxygen: Лично за мен HP с използването на polish notation ми е неудобен. Използвам TI Professional – по-интуитивен ми е, донесоха ми го от САЩ за 35USD . Моят съвет е да решиш отрано кой от двата калкулатора ще използваш и да се снабдиш колкото е възможно по-скоро с него – за да го използваш през цялото време докато четеш. Така ще си напълно наясно с калкулатора и няма да се замисляш и да губиш време в търсене на клавишите.
  Освен това – не чакай крайния срок. Имаш поне 10 дена докато ти пристигнат учебниците. Ако се регистрираш прекалено късно за декемврийския изпит – даже няма да имаш време да ги прочетеш веднъж (ако мислиш да го правиш де – все пак може да използваш учебните материали на разни други провайдъри – като Schweser).

 18. Nadia Says:

  Здравей, Бояне, случайно попаднах на твоя сайт и тъй като отскоро се замислям сериозно за CFA исках да те попитам ако не е проблем за теб да ми отговориш при application-a за стипендията на българската CFA асоцияция и при държането на нейния изпит каква подготовка за него ще ми е необходима, за да спечеля тази стипендия. Т.е. , за да изясня въпроса си, трябва ли вече да съм започнала с подготовката си по книгите за CFA 1 или те тестват досегашните ми знания и след като ме одобрят и се регистрирам за CFA – чак тогава започва сериозната подготовка. Какво става с тебе? Взе ли изпита? Благодаря ти за отговорите.

 19. Боян Says:

  Здравей! Като цяло тематичните области на изпита за стипендията покриват тези на CFA изпита – 1 ниво. Т.е. тестват се същите неща, но не в такава дълбочина и сложност, както на изпита. Не мисля, че е необходимо да си започнала подготовката си по книгите за CFA1, но определено би ти помогнало. Особено в частта FSA. Когато аз се явявах, имаше хора, които още не бяха се регистрирали, което предполага, че не са били започнали още с подготовката си. Резултатите от изпита ще излязат на 29 юли, така че все още не знам дали съм го взел. Чакам 🙂 Иначе не съм коментирал как мина самия изпит, защото попълвахме едни декларации, че няма да оповестяваме нищо за изпита и не исках да рискувам.

 20. Nadia Says:

  Благодаря ти за много бързия отговор 🙂 Надявам се, че си се справил според очакванията си на изпита, т.е. отлично 🙂 Успех и поздравления за полезния блог!!!

 21. GERY Says:

  Здравей,Бояне!
  Неможах да разбера, какви точно са изисканията, за да се запишеш в CFA.Колко годи трябва да си учил за Бакалавър, и стаж в каква сфера трябва да имаш?

 22. Боян Says:

  Трябва да имаш бакалавърска степен, която е еквивалентна на такава от американски университет или да се обучаваш последна година в бакалавърска програма. Ако имаш бакалавърска степен от акредитиран български университет, значи всичко е ОК. Алтернативите – 4 години трудов стаж, който се признава за CFA програмата (така или иначе след като положиш 3-те нива трябва да имаш 48 месеца трудов стаж, който се признава) или комбинация 4 години стаж и обучение.

 23. GERY Says:

  Благодаря ти за бързия отговор. Стажа в каква сфера трябва да е?Аз в момента работя в банковата сфера и имам стаж 2 год.

 24. Боян Says:

  Това – https://www.cfainstitute.org/cfaprog/charterholder/membership/work_experience.html са изискванията, след като са положени и трите изпита, т.е. изискванията към стажа, за да станеш чартърхолдър.

  A eто извадка от FAQ секцията на сайта на CFA Institute:

  What are the requirements to enter the CFA Program?

  Can you help me to determine if my degree is comparable to a U.S. bachelor’s degree?

  Generally, applicants must have reached a level of study that qualifies them for acceptance to university graduate programs in the countries where they earned their undergraduate degrees. If you need assistance to determine whether or not your degree is comparable to a U.S. bachelor’s degree, we suggest that you contact your college or university with your inquiry.

 25. GERY Says:

  Благодаря! И успех!

 26. Mariko Says:

  Имам няколко въпроса, на които не намирам отговорите в страницата на СFA. Моля ако някой знае, има възможност, желание и време да ми отговори. Та въпросите са: Задължително ли е да вземем предварително Sample and Mock exams т.е. online. Ако не успеем да ги вземем това влияе ли на изпита по някакъв начин. И ако не вземем първо ниво от първия път има ли възможност да се явим отново. Тези въпроси мн ме притесняват. Всъщност се включих малко късно и сега наистина изтрещявам!

  • Боян Says:

   Не е задължително, но наистина би ти било от полза. Единственото което е от значение е самия изпит 🙂 Тази година за първи път има mock exam включен в цената. Идеята е да придобиеш представа до къде си стигнал, формата на изпита – особено важно е за първо ниво ако се явяваш за първи път и т.н. Ако ти се занимава – виж това: http://www.cfainstitute.org/cfaprog/resources/faq_online_exams.html
   Взимането на първо ниво – има изпит и през декември, т.е. можеш да се пробваш пак тогава, ако сега не го вземеш и ако го вземеш тогава, да се явиш догодина на 2 ниво през юни. Резултатите излизат чак през януари обаче. Така че сега не мисли за декември, а се концентрирай върху това явяване.
   Не се притеснявай, по това време всички изтрещяват, защото напрежението е голямо. Успех следващата събота. 🙂

 27. Mariko Says:

  Благодаря ти за незабавния отговор.

  Но все пак има ли поправителен изпит и ако да кога е?

  Обема ме побърква неща, които са мн лесни на пръв поглед като най-обикновена формула за долна граница на опция ми е бяло петно. Направо съм се провалила!!!!!!!

  Всичко ми е пълна каша, та ако няма друг път – ужас!!!

 28. Mariko Says:

  П.П. Информацията, към която ме препрати съм я чела, но не си спомням да става дума да поправитен изпит или нещо подобно. Само за настоящия и това е всичко.

 29. Боян Says:

  Добавих отговора за допълнителното явяване. Явно не си го видяла. Яко си се шашнала явно. Няма „поправителен“, има следващо явяване, което е същото като това – плащаш си, пращат ти учебниците пак и т.н. За първо ниво следващия изпит е през декември. Само за първо ниво има изпити 2 пъти в годината, за всички останали нива – веднъж годишно – през юни.

 30. Mariko Says:

  ок, благодаря за информацията. Това доста ме поуспокои. Между другото приятно ми е да се запозная с колега от УНСС!

 31. Боян Says:

  Информацията беше за mock и sample exam-a защото питаше какво става ако не ги вземеш.

 32. Mariko Says:

  искаш да кажеш, че трябва отново да платя $1080, за да се явя отново или само някаква такса за допълнително явяване?

 33. Боян Says:

  Виж, все пак и аз имам да се яваявам на изпит в събота, макар и в друга зала. Прочети ценоразписа – еднократната такса се плаща веднъж – при първоначалната регистрация (около 390 долара). За всяко следващо явяване/ниво – поне 600 долара (най-ранното записване) http://www.cfainstitute.org/cfaprog/register/fees.html

 34. Mariko Says:

  Благодаря, стискам палци и успех!

 35. georgi Says:

  Здравей, намерих този форум случаино търсеики информация за CFA изпита, и реших и аз да задам въпрос и ще съм много благодарен ако някои успее да ми отговори, аз започнах да се готвя за изпита началото на 2010г. като съм решил да се явявам през юни 2011г. вече минах учебниците на Schweser за 2010. Започнах и да ги преговарям, на забелязах странна тенденция, тестовете след уроците ги покривам на 85 – 90 процента, на със Self-study тестовете имам проблем достигам едва 50 – 60 процента. Интересува ме до каква степен Self-study тестовете са идентични с тестовете на изпита ( като сложност ) понеже в Self-study тестовете виждам и въпроси, на които аз немога да отговоря за 1.5мин. И до какво ниво с решаването на тестовате трябва да съм за да мога да се надявам на добри резултати на изпита. МЕРСИ, и успех на всички

  • Боян Says:

   Здравей Георги!
   Поздравления за решението да се включиш в CFA програмата.
   Конкретно по въпроса ти – това е доста субективно, чувал съм/виждал по форуми и двете мнения. Лично моето усещане е, че въпросите в учебниците на Schweser, както и някои въпроси в учебниците на института са по-омотани (по-объркващо) зададени или поне по-многословни в сравнение с изпита. Това, още веднъж, е моето субективно мнение и в никакъв случай не бива да си изграждаш погрешни очаквания – като цяло въпросите са си сложни и целия изпит си е сериозно изпитание.
   Да отбележа, че според мен въпросите за главите и тези в self-test са идентични като трудност и всичко останало, така че може би е просто случайност резултатите, които постигаш.
   Имай предвид, че няма нужда да решаваш всеки въпос за 1.5 мин, просто има въпроси, които се минават по-бързо, други по-бавно.
   Според Schweser резултат в рамките на 70-75% на техните практически тестове може да се смята за „сигурно“ минаване, но все пак гаранции няма.
   Ако ми позволиш една бележка – щом си започнал в началото на 2010, минал си вече веднъж Schweser-ите и планираш да се явиш през 2011, мисля че имаш предосатъчно време, дори има реална опасност да прегориш, така че може би е добре да понамалиш скоростта. Лично аз се отнасях скептично към прегарянето, но сега с ръка на сърце мога да кажа, че риска си е реален и зависи от самия човек, но много хора го изпитват на собствен гръб. Може би е добра идея да обмислиш явяване през декември, въпреки че вече си изпуснал най-ниската такса и няма тест-център в София.

 36. georgi Says:

  Мерси за бързия и изчерпателен отговор, наистона се радвам че открих този форум, понеже аз трудно намирам информация за изпита от хора, които вече са го взели, за сега смятам да продължа с тестовете, наистина имам време, но смятам че винаги има какво да доизгладя в подготовката си. МЕРСИ НАИСТИНА ЗА ОТГОВОРА И ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТОЗИ ФОРУМ.

  • Kosta Says:

   До Георги!

   Здравей, как върви с подготовката и аз като гледах за exam locations, май в София няма за Юни 2011.
   Ако не те притеснява пиши ми на kpastrilov@yahoo.com, за да не занимаваме всички!
   Благодаря ти предварително!

   Поздрави

   • Боян Says:

    @ Коста: не си гледал внимателно. Тестцентър София го има за изпита юни’2011.

 37. Kosta Says:

  Здравей Боян!

  Форумът ти на тема CFA e страхотен – научих много неща, които ми бяха неизвестни, благодарение на отзивчивостта ти!

  Аз също искам да се присъединя към CFA програмата и мисля че за June 2011 exam не е късно да се регистрирам! Имам един фундаментален въпрос – CFA license оценява ли се в България и струва ли си труда (за знанията е безспорно) като нашя финансов пазар е пред колапс?
  Задавам този въпрос може би глупав за повечето от участниците във форума, защото живях последните 5 години в чужбина и малко съм неориентиран към момента! Иначе почти съм се навил да опитам.
  Между другото ти на какъв етап си от програмата и как ти се струва информациата, която научаваш?

  Благодаря ти предварително за орделеното време!

  • Боян Says:

   Като цяло ми се струва, че сертификата не се оценява от българските работодатели, така както би трябвало. Дали е защото, не се познава добре или по по някаква друга причина, ми е трудно да преценя. Слава богу, личния ми опит не толкова лош, но и институциите в които съм работил са по-специални. Горното менние е по-скоро от разговори и общи впечатления, още не ми се е наложило да изляза на пазара и да си търся работа.
   Що се онася до знанията – считам, че съм научил много и полезни неяа, но също така си давам сметка, че в голяма степен програмата е „американизирана“. Все пак CFA Institute постоянно се опитва да избяга от това.
   Лично аз вече съм чартърхолдър – това лято си взех и изпита за трето ниво, а стажа ми го бяха признали още преди това. Платих си членския внос и от началото на септември съм чартърхолдър.

   • Kosta Says:

    Благодаря ти за бързия отговор!
    Аз съм на същотото мнение относно приложението на сертификата в България и незавидната оценка (все още) на българските работодатели.
    Въпреки това, мисля че си заслужава за знанията!
    Благодаря ти още веднъж и успех!
    По принцип мислиш ли да си сменяш работата сега след като си CFA?
    Поздрави,
    Коста

  • Боян Says:

   Не съм се засили да сменям работа, но не бих отхвърлил добро предложение, ако такова изскочи. 🙂 Хвърлям и по едно око на обявите за работа – човек трябва да е в час с пазара постоянно 🙂
   Успех на теб, ако решиш да се захванеш с програмата!

 38. georgi Says:

  Здравей отново, този път бих изкал да попитам за начина на плащане за изпита, някъде четох, че става само с кредитна карта, интересувам се ставали и с дебитна карта и има ли някаква особеност самото плащане. Мерси

 39. Kosta Says:

  Да прав си за изпита в София.

  Благодаря ти!

 40. georgi Says:

  Здравей, отново бих изкал да те попитам какво точно означава Gov’t Issued Photo ID при записването, може да ти се стори малко глупав въпрос, но аз нещто се обърках, доколкото разбрах е номер на лична карта, но не съм сигурен.

  • Боян Says:

   Означава официален документ със снимка, издаден от правителството – т.е. лична карта или паспорт. Аз лично и трите години се идентифицирах с лична карта, но съм виждал и хора, които се идентифицират с паспорт. Не съм сигурен дали не може да се мине и с шофьорска книжка, но няма нужда от екперименти. Идеята като цяло, е че не е достаъчно да е какъв да е документ. Някъде из страниците с въпроси и отговори на сайта на CFA Institute беше даден пример с карта за библиотека или международните студентски карти, които имат снимка, но с тях не може да се идентифиицраш за изпита.

 41. georgi Says:

  Здравей Боян, аз успях да се запиша за изпита през 2011г., и вече получих учебниците, сега се опитвам да ги прочета на са доста подробни, но ще опитам да ги мина поне един път, иначе смятам да продължа да се готвя по Schweser. Сега реших да се пробвам и със стипендията, но срещам проблем при попълването на формолярите би ли могъл да ми уточнил какво точно означава „Society Leader Completes“ в Verification Form. Мерси много и Весели празници!!!

  • Боян Says:

   Доколкото виждам, тази част от формуляра трябва да се попълни от лидера на местната асоциация, т.е. тази част не трябва да я попълваш. Успех с кандидатстването за стипендията и изпита 🙂

 42. Monika Says:

  Привет от една лутаща се CFA кандидатка. Виждам че във фоума не се е писало от повече от една година. Но въпреки това е единственото място където наистина мога да намеря информация за изпита. Благодаря ви много за това! Смятам да се явя на изпита за първо ниво през Юни 2012. Започвам подготовка по Schweser-ите тъй като още не съм платила таксата…нали изтървах евтината септември…до края на годината мисля да платя че да мога и CFA учебниците да започна да чета. Въпросът ми е свързан с прословутата стипендия. Изчетох в сайта детайлите за society scholarship, реших да драсна някой ред до БГ асоциацията за повече информация…и вече половин месец отговор няма. Имайки в предвид че говорим за Българската организация, спрях вече и отдавна да се надявам на такъв.
  Въпросът ми е, как мога да кандидатствам за стипендия, и участието ми в подбора за стипендия обвързано ли е със заплащането на самата такса? От къде мога да получа документи за участие в изпита за стипендия?
  Много моля ако някой кандидатства или вече е кандидатствал за стипендия да сподели!

 43. Боян Says:

  Здравей, Моника!
  Кандидатстването става със стандартен формуляр, който се предоставя от Българската CFA Асоциация. Срокът за кандидатстване за стипендиите, обикновено се обявява в началото на декември, така че не мисля, че си изпуснала възможността. Теста за стипендията е в края на декември, или началото на януари. Поне до сега, стипендията не е обвързана със заплащането на такста, т.е. ако си платила – те ти възстановяват парите по сметката на кредитната карта (аз бях така).
  Не знам защо не са ти отговорили, но тази седмица има церемония по връчване на чартърите на тези, които са чартърхолдъри от тази година – може да са заети с организацията на събитието.
  Последните години обявата за стипендиите е на този адрес: http://www.cfasociety.org/bulgaria/Pages/Scholar.aspx
  Аз ще драсна едно писмо до секретаря на асоциацията и ще се опитам ако мога да получа повече информация.
  Моля да имаш предивд, че това не е официален отговор от асоциацията :-).

 44. Monika Says:

  Здравей Бояне!
  Много благодаря за бързият отговор и за отзивчивостта! Линка, който си копирал в отговора си го проверявам всеки ден 🙂 но организацията още нищо не е обявила за тази година.
  Радвам се поне че не съм изтървала датата за изпита. Ще продължавам да проверявам в сайта им. А ако успееш да научиш нещо от секретаря на организацията, ще съм ти много благодарна ако споделиш:)

 45. Боян Says:

  Днес Българската CFA Асоциация обяви конкурса за стипендии за изпита юни’2012. Срока за подаване на документи е 5.01.2012. ето връзка за повече информация
  http://www.cfasociety.org/bulgaria/Pages/Scholar.aspx

 46. Monika Says:

  За много години 🙂
  Изпита за стипендия ще бъде на 08.01. Малко се притеснявам за това че въобще не се чувствам подготвена, но си мисля че всеки който е одобрен, трябва да опита. Успех в неделя на всички които четат този блог!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: