Освобождаване на пратка от митницата – октомври’2010


Тези дни, покрай освобождаването на една пратка от Amazon.com отново имах вземане-даване с митница „Аерогара – София“. Отново има промени в процедуратаза освобождаване на пратка, но този път промените като цяло са към по-добро. Първо, издаването на EORI номер за физически лица става на едно гише, в салона на първия етаж, до гишетата за вноса. Единственото което е необходимо, е попълнена форма за регистрация, която е достъпна на сайта на агенция Митници. С предварително попъленена бланка, издаването на номера ми отне точно 5 минути. Сега вече служителите правят копие на личната карта, така че копията, които си бях подготвил предварително, не ми потрябваха. Не са ми искали да попълвам и молба, както беше миналата година, когато освобождавах учебниците за трето ниво. Не се минава и през деловодството. Лошата новина е, че за физически лица вече се издава само еднократен ad-hoc номер. Няма вариант за многократен, или поне така ме увери служителката, с която разговарях. Аз се бях подготвил да си извадя такъв постоянен номер. Все пак при тази скорост на обслужване, наистина няма значение.
Друга новост е, че след като ви попълнят декларацията в митническото бюро, освен разпечатана декларация, ви връчват и една дискета. Цената за услугата попълване на митническа декларация е все още 15 лева. Таксата на Булбанк за превод до 100 лева е 2 лева. Таксата на InTime/UPS за доставяне на цесията също е непроменена – 12 лева. Осовбождаването на пратки става до 18:20.
За съжаление няма подобрение в размяаната на информация между банката и агенция Митници. При условие, че платих в 13:55, документите ми бяха готови едва след 16:30. Явно информация се разменя само 2-3 пъти през деня.
Като цяло, нещата станаха много бързо. Ако не беше чакането от над 30 минути в митническото бюро, можех да уредя всичко за по-малко от половин час (разбира се, тук не броя чакането между плащането и оформлението на документите). Може би и опита вече започва да си казва думата. 🙂

Реклами

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: