Кому е нужно това?


Новината от вчерашния ден, макар и не водеща – държавата създава компания „Голф развитие“, която да строи голф игрища. Като за начало – голф игрище край Балчик. Идеята била, България да стане част от световната голф-карта и да се развива голф-туризма, който бил изключително доходоносен. Всичко това би било добре, ако не беше опита който имаме по отношение на подобни изпълнения от страна на държавата. Дано да съм лош пророк, но надали някой ще се учуди, ако станем свидетели на следния сценария:

1. Създава се държавно дружество, в което се апортират 12 апетитни терена край морето – това е вчерашното решение на МС.

2. Появява се частен инвеститор, който се включва в създаването на голф игрището, под формата на публично-частно партньорство.  Снощи в новините на bTV, министър Гагаузов каза точно това – самите голф игрища ще се изграждат като публично частни партньорства. На частните инвеститори, нямало да се налага да купуват скъпи терени и щели да вложат (повече?) пари в изграждането на самия голф комплекс.

3. Най-вероятната форма, която ще се приложи – смесено дружество, в което държавната „Голф развитие“ ще апортира въпросните терени, които за целта най-вероятно ще бъдат оценени доста под реалната им стойност от някой „независим оценител“. Държаваната компания остава едно кухо дружество без активи.

4. По някое време се предлага увеличение на капитала, като новоемитираните акции се записват изцяло от частния съакционер. В резултат държавния дял в смесеното дружество остава минимален или в най-добрия случай – недостатъчен да се попречи на разпореждания с активите на смесеното дружество. Един пресен пример за който се сещам „Пловдивски панаир“.

5. Равносметката – някой ще получи въпросните апетитни терени край морето на безценица.

Според мен няколко момента, заслужават да бъдат отбелязани:

1. Защо е необходимо държавата да се намесва в един бизнес, който по всичко личи, че се развива изключително добре от частни предприемачи? По информация от Дневник в момента има над 20 частни проекта за строеж на голф игрища, 6 от които са в района на север от Варна. Дефакто държавата се намесва в един бизнес където има достатъчно играчи и който по мое скромно мнение, вече е извън фазата в която могат да се очакват големи печалби (става въпрос за норма на печалба, над нормалната такава – т.нар. economic profit). Друг е въпросът, за това колко добър стопанин е държавата и принципно е ли е в състояние да се възползва от потенциални възможности за печалба…)

2. Друго нещо което министър Гагаузов каза по новините, беше че по този начин държавата щяла да попречи на презастрояването по черноморието, тъй като въпросните терени нямало да бъдат застроени. Същото се споменава и в прессъобщението относно решението на МС за създаване на въпросната държавна компания. Истината обаче е, че държавата има достатъчно възможности да направи нещо по въпроса с презастрояването, стига да има воля и желание за това. На всички е ясно, че има доста незаконни строежи по морето (а и не само там), които не отговарят на най-различни нормативни изисквания… Но не би! Даже напротив – Закона за черноморието беше гласуван така, че да ВЛЕЗЕ В СИЛА БЛИЗО ПОЛОВИН ГОДИНА ПО-КЪСНО. Освен това сума ти зони по „Натура 2000“ бяха отложени или решението за тях може да бъде преразгледано при наличие на инвеститорски интерес към тях. Всички видяхме как спорни терени за отрицателно време бяха вкарани в регулация, за да не влязат в обхвата на „Натура 2000“. Но да се върнем към конкретния казус – след като това са държавни терени, няма как да бъдат застроени, освен ако някой държавен чиновник не измисли причина да се оттърве от тях – например срещу терени във вътрешността на страната, с цел комасиране на държавния горски фонд…

3. Ако съдаването на „Голф развитие“ е част от цялостен план за развитие на голф-туризма у нас, защо тогава по въпроса не се споменава нищо в стартегията за развитие на туризма. Освен това, ако това е част от по-мащабен проект за утвърждаване на България като голф-дестинация, предвижда ли държавата в лицето на съответните ресорни институции, създаването на голф игрища по същата схема и другаде, а не само по морето? В прессъобщението се говори за голф игрища, както по морето, така и в планинските райони…Логично възниква въпроса – къде още ще строи държавата? Не искам подробности за терени и т.н. (не искам някой тарикат евентуално да се сдобие с терени на безценица и после държавата да плаща няколко пъти по-скъпо, за да си ги получи обратно). Все пак имам право да попитам – като данъкоплатец, гласоподавател и гражданин на тази страна, и да получа поне някаква обща идея какви са плановете на държавата.

4. Всяко нормално бизнес начинание, започва с елементарен бизнес план. Или ако не е цялостен бизнес план, то поне най-общи разчети за очаквани разходи, приходи, перспективи за развитие и т.н.. Трябва да се има предвид, че в случая не става дума за публична услуга, а за бизнес начинание в сфера в която пазарните принципи действат с пълна сила… Дори и да има такива, никой не ги оповестява, а все пак това бизнес начинание се финансира от нас и вас, защото в крайна сметка държавата това сме всички ние…

Етикети: ,

Един коментар to “Кому е нужно това?”

  1. Цветана Says:

    Защо ли имам усещането, че частният инвеститор е вече известен? И че е „помогнал“ да се стигне до идеята за такова начинание. Хората изглежда са решили да избегнат затрудненията – и без това, както пишеш, има вече доста проекти. И ето – идва държавата със силата на своите механизми и помага на този закъснял инвеститор да навлезе на пазара.
    Хубавото е, че поне повече се пише за тези неща. По-голям оптимист след историята с Батко и пътищата…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: