Освобождаване на пратката с учебници от митница – септември’2009


Преди почти две години описах премеждията, които имах докато осовободя от митница пратката с учебниците за първо ниво. Миналта година нямах проблеми, а процедурата беше същата, така че не съм писал. Тази година процедурата за осовбождаване е малко по-различна и затова искам да опиша как става осовбождаването.
Новото тази година е, че ви е необходим EORI номер. Това е нещо, въведено от юли тази година и май е някакво изискване на ЕС. Предполагам че все още нямате такъв номер, освен ако не сте освобождавали пратка в последните два месеца. Затова по-долу ще опиша подробно как става издаването му. Все пак, ако имате EORI номер, добре е да знаете, че може да упълномощите UPS/InTime да осовбодат пратката вместо вас (не знам каква е цената на тази услуга, до миналата година го правеха само за фирми).
След като получите документите от UPS, отивате на митница „Аерогара София“. На втория етаж, стая 12 се попълва една бланка по образец и заедно с молба свободен текст до началника на митницата (там явно още не са разбрали реформата на Ники Василев, който уж замени всички молби със заявления) и копие на личната карта. Бланката може да се изтегли от Интернет или да се получи там на място. Вариантите са два – еднократен (ad hoc) номер или многократен. Имайте предвид, че за многократния се чака 5 дена (предполагам работни), но пък си спестявате бъдещи повторения на процедурата. Еднократния пък се издава за точно определена пратка, която вече трябва да е пристигнала и е необходим номера на товарителницата. От там отивате в деловодството на първия етаж, за входящо номерче. След това отивате в стая 6, където става реалното издаване на номера (въвеждат данните от бланката в системата и ви разпечатват един формуляр в два ексемпляра). Връщате се в стая 12 за подпис. Реално занасяте всички документи обратно, разписвате се на единия формуляр че сте го получили на ръка и си тръгвате с другия.
При късмет цялата процедура може да трае под 20 мин. (вчера имаше двама човека преди мен и ми отне около половин час) и е безплатна.
Отивате в митническа агенции (от двете страни на сградта на митницата има по една, но може да отидете и другаде) и ви попълват декларацията. И тази година цената на услугата е 15 лева. Не дължите мито, само ДДС. Плащането може да стане в клона на Булбанк в сградата на митницата. Тук идва тънкия момент – аз платих в 16:18 и без малко да не успея да си осовбодя пратката същия ден. Направих го само благодарение на митническия служител на гишето, който обработваше документите ми. С него не започнахме добре, донякъде и по моя вина, но в крайна сметка този човек направи нещо, заради което си мисля, че може би има някаква надежда да се оправят нещата в митниците и да се оправи обслужването там. За какво става въпрос – за да ти осовбодят пратката, в митницата трябва да се уверят, че дължимите суми – ддс и мито са постъпили по тяхна сметка. Това е малко странно, като се има предвид, че заедно с всички документи се представя и единия екземпляр от вносната бележка. В крайна сметка това е документ и след като имат вяра на документа, който им представям от куриерската фирма, ен знам защо не вярват на документа на банката. Предишни години, една служитлека отиваше до клона на Булбанк (този същия, намиращ се на 5 метра срещу гишетата на митничарите) и получаваше извлечение от сметката и разрешаваше осовобождаването след като се увери, че плащането го има. Сега са въвели информационна система и не проверяват по този начин, а чакат да им се появи в системата. Тъй като моето плащане не се виждаше, въпросната служителка отказваше да разреши митничаря, който обработва моите документи, да ги осовободи. Оказа се, че системата на митниците получава периодично информация и последната такава обмяна е била малко преди моето плащане и не можело да си получа документите до следващия ден. Прескачам спора, който имах със служителката, която ми обясняваше че информацията минавала през Банксервиз и тя нищо не можела да направи, а аз мислейки се, че казвайки Банксервиз, тя има предивд БИСЕРА, й обяснявах, че моето плащане няма работа да минава през Банксервиз. Сега, след малко допълнително ровене, предполагам че митниците ползват един продукт/услуга на Банксервиз, посредством който периодично се актиализира информацията за състоняитео на сметките на дадено лице в няколко банки (така че служителката най-вероятно е била права). Така, че имайте предвид да отидете по-навреме, а не като мен, чак към 15:30 часа.
Тъкмо се бях отказал вече и бях се запътил да си ходя, митничаря реши да прояви разбиране и на своя глава отиде до клона на Булбанк и се увери, че моето плащане действително го има и ми освободи документите. Човека не беше длъжен да го прави, но както казах по-горе, явно в митниците има и такива служители. Дано са повече… Иначе разбирам напълно и служителката, която искаше да види плащането в системата им – в крайна сметка това е нещо, което не зависи от нея. Не мога да разбера, обаче защо е тази безумна организация на работата при условие, че всяка система за електронно банкиране дава възможност за онлайн следене на състоянието на сметката в реално време.

Допълнение от 05.10.2009: Току що разбрах, че една позната е получила комплета учебници не през UPS, а като пощенска пратка и е трябвало да ходи на разменна пощенска станция при митницата. Не е била посочена стойност на пратката и след разправии, носене на допълнителни документи и т.н. е платила само 4 лева и не е плащала ДДС. Така, че имайте предвид, че е възможен и такъв вариант. Ако има значение – тя ще се явява за втори път на втори ниво…

Етикети: , , , , ,

8 коментара to “Освобождаване на пратката с учебници от митница – септември’2009”

 1. ваньо Says:

  сполай ти, момко!

 2. LD Says:

  Скъпи Бояне, който си учил за финансит, но си се пидвизавал като какво ли не. За човек с такава разностранна професионална биография с толнова приятен блог би трябвало да си имаш адвокат, който да те инфо предварително за тези промени. Това изискване за EORI регистрация се въведе с един Регламент, който беше публикуван само в Официален вестник на ЕС, а ние си го преписахме в една Наредба, която излезе непосредствено преди влизане в сила на регламента. Все едно, много е забавно, че си пререзказал регламента много точно, предполагам без да си го чел, а само базирано на опита:)

 3. Боян Says:

  Наистина не съм чел Регламента и всичко описано е на база личния ми опит. Не че човек няма да се оправи и сам, но се надявам тази статия да е поне малко от полза на всички, които освобождават пратката си от митницата. 🙂

 4. Николай Says:

  Здравей, Радвам се, че има този блог, в който има поне малко информация за CFA т първо лице :). След двудневни премеждия с EORI и превода от булбанк, който и при мен за жалост дойде чак на другия ден, вече имам учебниците з апърво ниво. Би ли ме посъветвал каква последователност да следвам в четенето – от кой учебник да започна, от трудно към по-лесно или обратното, изобщо всякакъв съвет в тази методическа страна ще ми е много ценен. Поздрави и успех 🙂

 5. Боян Says:

  Процесът на учене, разбира се, е различен за всеки и всеки трябва да намери това, което го устройва най-добре, като се имат предвид времето, което има за учене и всякакви други ангажименти. Лично аз започвам по-отрано да чета (всъщност вече съм започнал), за да мога постепенно да набера скорост и за да имам възможност да си отпускам „свободни от учене уикенди“, когато имам нужда 🙂 И имам време спокойно да преговарям след това.Много хора започват едва след нова година или дори около март, но съответно влагат много усилия за кратко време…
  Що се отнася до последователността на учене – аз карам учебниците подред, има хора, които ги карат разбъркано. Не мисля, че реално има голямо значение. Когато учих за първо ниво решавах задачите след всяка глава, веднага след първото прочитане. Когато учих за второ ниво, решавах задачите едва при преговарянето, заедно със задачите от Schweser . Мисля че, първия вариант беше по-добър и смятам да се върна към него сега.
  След като мина учебниците един път, започвам да преговарям по Schweser. Много хора учат само от Schweser, но аз предпочитам да мина първо учебниците и да преговарям по Schweser.
  Последните две седмици преди изпита само решавам задачи и ако видя че някъде има проблеми – правя бърз преглед на конкретната материя.
  Накрая да повторя, че системата на учене е нещо много индивидуално (аз например не мога да уча много късно вечер – примерно след 22 и нощем, докато познавам хора които предпочита да започнат да учат след 22:30-23:00 ) и всеки трябва да намери това което го устройва най-добре, като се има предвид времето с което разполага и всички лични и служебни ангажименти.

 6. Николай Says:

  Мерси за отговора, в крайна сметка започнах разбъркано – от пета част и вече преминавам към деривативни инструменти и алтернативни инвестиции. Мисля, че първият прочит ще е за ориентиране, вторият ще бъде по-бавен и при по-сериозно учене до края на март и после започвам преговор и задачи. Успех на финалната права ти желая!

 7. Надя Says:

  Здравей,

  искам да те попитам понеже от тази година се въведе, че на пратки извън ЕС до 150 евро не се начислява ДДС и мита, се чудя защо на учебниците за CFA за 220 долара се начисляват такива (аз лично преди 1 м се регистрирах за второ ниво). Всъщност основният ми въпрос е дали знаеш, ако поръчам книги от Amazon за около 100 долара ( GMAT) дали ще трябва да минавам през митницата и да плащам ДДС? Благодаря ти много за отговора!

 8. Боян Says:

  Здравей Надя,
  съжалявам за забавянето с отговора. Честно казано не мога да ти дам еднозначен отговор. Първо – не знам къде си видяла това за 150 евро, може да си права, но поне аз намирам че за физически лица максимума е 45 евро. Така или иначе 220 долара надхвърляха 150 евро, поне до скоро, когато курса EUR/USD беше под 1.47. Понеже става въпрос за учебни материали дефакто няма мито, плаща се само ДДС. Би трябвало същото да е и за GMAT учебниците. Мислила и си варианта да си ги поръчаш през amazon.co.uk – тогава със сигурност няма да минаваш, но не знам каква е разликата в цената…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: